Snap je niet waarom sommige Zoom-deelnemers aan een meeting altijd in beeld zijn en anderen niet? Ik beschrijf hieronder hoe Zoom de volgorde bepaalt waarin de deelnemers op het scherm worden getoond. Alles op basis van de Zoom-documentatie.

Hou de Spreker altijd in beeld

“Active Speaker View” is de default setting in Zoom zowel op de telefoon als op de desktop. Dat houdt in dat degene die het hardste geluid maakt wordt “gespotlight”. Die komt dus altijd in beeld, groter dan de anderen.

Je kunt die Speaker View natuurlijk uitzetten. Als je bijvoorbeeld Gallery kiest, werkt het niet meer. Spreekt er iemand die buiten je schermpje (telefoon) valt dan heb je kans dat je dat niet ziet. Ook als je een video “pint” (vastzet) blijft de ruimte voor de thumbnails beperkt (of ze worden helemaal niet weergegeven). Ook dan komt degene die geluid maakt dus niet meer automatisch in beeld maar blijf je kijken naar degene die je gepind hebt. In alle andere gevallen komt altijd de Speaker in beeld – als je maar de Speaker View aan hebt staan. Het maakt dus bijvoorbeeld geen verschil of microfoons wel of niet aan staan, het gaat puur om het audiosignaal.

Sprekers wegdrukken

Het is volgens Zoom niet mogelijk dat een Speaker wordt weggedrukt door deelnemers die geen geluid maken, of ze hun microfoon nu aan of uit hebben staan, muted of unmuted. Daarvoor moet je echt geluid maken dat harder is dan degene die spreekt (blaffende honden lukt dat doorgaans wel 😉 . De Mute-functie heeft op zich wel andere invloed op de weergave.

Mute/Unmute beïnvloedt weergave sprekers niet

De Mute-functie is noodzakelijk bij telefoongebruik en ingebouwde microfoons. je kunt je microfoon daar vaak alleen softwarematig uitzetten en dan is het handig dat Zoom dat in de interface heeft opgenomen.

Losse microfoons hebben over het algemeen een aan/uit knop. Die is altijd binnen handbereik en voorkomt dat je de muis moet pakken en naar het Mute icoontje moet rollen. je kunt ook instellen dat je “Tijdelijk Unmute” middels het ingedrukt houden van de spatiebalk. Dan ben je dus wel één hand kwijt en zeker als je iets moet presenteren of wil laten zien is dat niet fijn.

Mute/Unmute beïnvloedt weergave participanten wel (iets)

Er is voor Zoom -en voor de andere participanten- wel degelijk een klein verschil dat ontstaat door de manier waarop jij jezelf op ‘stil’ zet. Doe je dat met je aan/uit knop, dan zien de anderen dat natuurlijk niet. Zoom ziet geen ‘mute’ dus geeft niet aan dat je microfoon uitstaat. Uit het icoontje zullen sommigen concluderen dat je, meestal tegen de afspraken in, je microfoon gewoon open hebt staan. Dat is natuurlijk niet netjes. Houd er rekening mee dat je hier niet persoonlijk attent op wordt gemaakt maar dat het via de Host wordt gespeeld of dat je veronderstelde asociale gedrag snel onder de andere participanten rondgaat.

Er is ook nog iets anders dat wordt beïnvloedt door de Mute/Unmute functie van Zoom. De volgorde van de deelnemers in beeld wordt namelijk als volgt bepaald:

  1. Jijzelf
  2. De host (als je de host niet bent)
  3. Naamloze deelnemers (alleen tel.nrs.)
  4. Alfabetisch: deelnemers die NIET op mute staan
  5. Alfabetisch: deelnemers die WEL op mute staan

Wil je de Speaker View per se niet gebruiken, dan probeert Zoom zoveel mogelijk schermpjes te tonen. Onbekende namen (d.w.z. alleen telefoonnummers) komen het eerst in beeld. Dit heeft misschien met veiligheid te maken: ongewenste anonieme deelnemers komen dan het eerst in beeld. Helaas weten die dat ook dus die zullen een naam gebruiken die met een z begint. Wat dat betreft verdient het dus ook aanbeveling om achteraan in de rij te kijken.

Alfabetisch: het is niet eerlijk

De namen die vooraan in het alfabet staan dus hoe dan ook altijd het vaakst in beeld. Als iedereen op Mute staat, komen de namen die met een A beginnen dus sowieso altijd vooraan te staan. Zijn er deelnemers die niet op Mute staan omdat ze met de aan/uit knop van de microfoon werken, dan staan die daar nog voor.

Maak jezelf zichtbaar

Je zou zeggen: dat is een factor in je Zichtbaarheid, heel belangrijk in je netwerk mindset. Zorg voor een naam die met een a of underscore begint (of verwijder je naam) en gebruik de aan/uit knop om je microfoon uit te zetten. Degenen die het niet zo goed voor elkaar hebben, hebben dan het nakijken. Maar het is natuurlijk niet ‘eerlijk’ ten opzichte van deelnemers die zijn zaakjes minder goed voor elkaar heeft. Ook mensen die presentatiecursussen hebben gevolgd, zijn natuurlijk in het voordeel.

Maak jezelf onzichtbaar

Gebruik je de aan/uit knop van je microfoon in plaats van dat je jezelf op Mute zet, wees je er dan van bewust dat je vaker in beeld zult zijn. Andere deelnemers kunnen zich daar aan ergeren en hun beklag doen bij de Host. Als ze zeggen dat ze daardoor de Spreker niet kunnen zien is dat niet correct maar dat komt voort uit frustratie omdat ze gewoon niet de hele tijd jouw gezicht willen zien en niet weten hoe ze dat wegkrijgen. Dat ligt dan misschien aan hoe ze zelf Zoom hebben ingesteld: in elk geval niet op Speaker View. Desalniettemin: probeer grijze muis te spelen en gebruik Zooms Mute-functie. Begint je naam met een A dan heb je pech: dan sta je alsnog voor in de rij.

Tips

Tip 1: Probeer altijd via je desktop aan de grotere Zoom-meetings deel te nemen.

Tip 2: Investeer in een schermgrootte. Dat vergroot je productiviteit enorm. Alleen al videocallen op een groot scherm heeft veel voordelen, alle functies zijn makkelijker te vinden. Het opheffen van je visuele handicap vanwege een relatief klein telefoonschermpje is er daar slechts ééntje van.

WhatsApp chat