Ik heb ooit bij Ziggo een zakelijk pakket afgesloten omdat ik een statisch IP-adres nodig had. Ik gebruikte Remote Desktop om op mijn ‘workstation’ in te kunnen loggen, zo heette dat toen nog. Ik draaide toen zelfs een dedicated webservertje.

Een IP-adres dat toegewezen is aan je server kun je vergelijken met een telefoonnummer dat toegewezen is aan je telefoon. Iemand die jouw nummer draait, wordt door een centrale doorverbonden met jouw telefoon.

Ziggo gaat nu van tijd tot tijd deze nummers husselen. Waarom dat is weet eigenlijk niemand maar het wordt in ieder geval aangegrepen om duurdere pakketten te verkopen: mét statisch IP-adres (ik zou maar goed nakijken voor hoelang, voor hetzelfde geld halen ze die truc over een paar jaar opnieuw uit).

Van buitenaf kun je dus ineens niet meer bereikbaar zijn onder je bekende nummer. Of en wanneer dat gebeurt weet je niet. Het nieuwe nummer is niet te achterhalen.

Gelukkig zijn er gratis services waarmee je je PC bereikbaar houdt van buitenaf. Zelf doe ik dat nu met dynu.com. Het principe is dat je een andere centrale belt, niet meer rechtstreeks je eigen nummer. Op je PC draait een programmaatje dat elke twee minuten checkt of je IP-adres is veranderd. Als dat zo is, wordt het nieuwe IP-adres doorgeseind naar de centrale.

Ik ga er vanuit dat je geen eigen domeinnaam gebruikt. Heb je dat wel, dan kom je er waarschijnlijk wel uit, je kunt dan de DNS-gegevens wijzigen. Onderstaand geldt dus voor het geval je rechtstreeks RD met je IP-adres.

Op dynu.com maak je een eigen url aan. Dat kan gratis:

  1. Registreer jezelf op dynu.com
  2. Maak een “Third level domain name” aan op Dynu.com. Dat is een subdomein onder één van de domeinen uit de lijst

3. Download het client programmaatje dat het IP-adres van je eigen PC checkt. Je kunt het afsluiten; er blijft een service draaien op de achtergrond.

Wil je Remote Desktop gebruiken (of iets anders), dan stel je als doeladres dus niet meer je IP-adres in maar “alsvoorbeeld.ddnsfree.com”.
Je kunt daar eventueel poortnummers aan toevoegen als je intern je router en PC op andere poortnummers dan de standaard 3389 hebt geconfigureerd: “alsvoorbeeld.ddnsfree.com:3391”.

Voor meer info kijk je hier.

Werkt als een tierelier!

P.S.: Kijk vooral niet op https://www.ziggo.nl/zakelijk/vast-ip-adres/lokaal-vast-ip-adres-instellen#/ . Dat heeft niets met bereikbaarheid van buitenaf te maken. Je hebt echt een externe service nodig.

WhatsApp chat